Carmen Amaya, flamenco, flamenc, Barcelona, Espanya, Cultura, dansa, ball

'La Capitana', Carmen Amaya.


Hola, #flamencofans! Avui us parlarem d’un personatge importantíssim al món del flamenc que segur que coneixeu… Ella és Carmen Amaya, la bailaora més universal que ha tingut aquest art. Nascuda a Barcelona i amb polèmica quant a l’any, la també cantaora és d’origen gitano, provinent d’una família molt propera al flamenc. Era coneguda pel sobrenom de “La Capitana”, pel seu caràcter després, arrogant i decidit i també pel seu gran sentit de la lleialtat.

Quan era una nena, acompanyava al seu pare a les nits als locals, fent així que la gent parlés d’una “gitanilla” que tenia molt “desparpajo” i talent. “El tablao vibrava amb inaudita brutalitat i increïble precisió”, afirma el crític Sebastián Gasch, que va ser el seu descobridor. “Com tots els gitanos, ja devia d’haver nascut ballant”.

Va aconseguir triomfar a Espanya i, quan va esclatar la Guerra Civil (amb només uns 25 anys), va viatjar per diferents països europeus i americans. Va ser a Amèrica on es va convertir en una estrella universal, tot i que mai va oblidar els seus orígens.

Va morir el 19 de novembre de 1963, poc després de les nou del matí, per una malaltia renal a la seva casa de Bagur (Girona), acompanyada pel seu marit, Juan Antonio Agüero, i diversos familiars i amics. Aquell dia, Antonio Gades, ballarí i coreògraf espanyol, estava a Barcelona quan es va adonar de la fatal notícia. Va anar per tots els tablaos de Barcelona i quan va arribar al de l’antiga vedette Bella Dorita, que estava obert, va cridar “No teniu vergonya! Que estigui Carmen Amaya de cos present i hi hagi un tablao obert!”. I així es va dedicar a tancar tots els locals de flamenc.

Durant el 2013, a Barcelona, es va commemorar el centenari del seu naixement i el cinquantenari de la seva mort amb diferents actes i espectacles, als quals l’Ajuntament de la Ciutat Condal va denominar l’Any Carmen Amaya. El teatre Nacional de Catalunya, per exemple, va presentar un espectacle anomenat “La Capitana”, en honor a l’artista. Passejant pels Jardins de Joan Brossa (Barcelona), podeu veure també una escultura de Carmen Amaya, com a homenatge a la bailaora barcelonina.

Esperem veure-us passejant per allà algun dia! I, per què no, puguem sopar i gaudir del show al Palacio del Flamenco!