Barcelona Flamenco

Flamenco dancing Barcelona in show

Flamenco in Barcelona

Flamenco Barcelona

Flamenco Show Barcelona

La cuina gitana


El poble gitano té aproximadament uns 500.000 habitants i està integrat majoritàriament a Espanya. Per a tothom, aquesta ètnia és una gran desconeguda. Per aquest motiu, avui parlem de les característiques de la cuina gitana i els seus plats més típics.

La cuina gitana és un treball antic que se li va atorgar a la dona. Les dones tenen un paper important i reconegut com a mestresses de casa. Són les que preparen els deliciosos plats fondos, de cullera, els guisats i els potatges, les amanides i els dolços. Aquesta cuina s'assembla molt a l'andalusa, li donen poques oportunitats als fregits i utilitzen el més mínim l'oli.

Els aliments més característics són els cigrons i el safrà, per donar-li color al plat ja que això és primordial. És una cuina sòlida, de plats forts i substanciosos.
Antigament es cuinava en fogueres, amb el foc fort al principi i lent al final. Actualment, el més semblant per cuinar seguint el mètode antic és el gas. Quan el menjar està acabada va directament al plat, ben calent.

Igual que els gitanos tenen la seva pròpia cuina i cultura, també tenen la seva forma de denominar als aliments i estris de la cuina. Per exemple, a les faves les anomenen '' bobina '', a els fesols '' bobura '', a les llenties '' ariti '' i als cigrons '' rendundi '', entre d'altres. Els utensilis més utilitzats com l'olla, la denominen '' Piri '', i al vi '' mol ''.

Ara us presentarem les característiques dels plats més típics de la cuina caló.

En primer lloc, trobem les farinetes, un plat fonamental que endolceix a tot el que ho menja. Els seus ingredients principals són: l'anís, la canyella, el pa, el sucre i la llet. Cal apuntar que aquest plat no es menja quan s'està de dol.

Per parlar dels assumptes de família, dels negocis o dels matrimonis, es pren el cafè gitano. Tan simple com bullir aigua, posar cafè i quan està a punt, colar i beure. Portar cafè és un símbol d'amistat.

Sabem que un dels plats més importants són els potatges. El principal és la '' berza gitana '', un potatge típic a Andalusia i Jerez, que uneix els gitanos i als paios. El seu principal ingredient és la tagarina, que prové de la família dels cards i es recull de les escopinyes del camp de Jerez. Aquest potatge ha anat de les taules gitanes directament als restaurants.

Finalment, tenim el potatge de nit de Nadal. Aquest és un plat clàssic, fet amb bacallà, cigrons, fesols, nyores, llorer, ceba, tomàquet, ous i un toc personal secret que s'hereta de generació en generació.

¡#Flamencofans, esperem que hagueu conegut més en profunditat la cultura del menjar gitana i que us animeu a preparar algun d'aquests plats!
Recordeu que si voleu veure el millor espectacle de flamenc de Barcelona, visiteu la nostra pàgina web i feu la reserva en un dels nostres 3 espectacles!