Barcelona Flamenco

Flamenco dancing Barcelona in show

Flamenco in Barcelona

Flamenco Barcelona

Flamenco Show Barcelona

Les castanyoles: un símbol nacional


Bon dia #flamencofans! Avui parlem d’un dels instruments nacionals del país, les castanyoles.

Les castanyoles són un instrument de percussió fabricat amb fusta, i es considera patrimoni nacional i instrument del país. Poden ser denominades de diferents maneres com per exemple, ‘’crótalo’’ ‘’castañuela’’ o ‘’palillo’’ a Andalusia.

El seu origen es remunta als fenicis, fa aproximadament 3.000 anys i estaven destinades als déus de la festa i del goig. La forma es deu a que les primeres van estar fetes per dues petxines, el que porta a pensar que van ser fabricades i tocades per els habitants de les costes.

Cal dir que les castanyoles s’utilitzen tant per al flamenc com per als balls tradicionals de folklore espanyol. A causa d’això, trobem dos tipus de castanyoles: les de flamenc de dansa espanyola i les de jota. Les primeres es col·loquen al dit polze, són més grans i el material també és diferent. En canvi, les segones, es posen al dit del mig i són més petites.

La castanyola espanyola és l’única que ha anat evolucionat a través del temps, a diferència d’altres països, on es manté la seva forma d’origen. Ha anat canviant, adaptant-se a les necessitats de l’intèrpret o del ballarí, fins a adquirir la forma ideal per a la bona execució dels ritmes que acompanyen al cant i al ball.

Aquest instrument té dues parts que estan unides per un cordó. Per a fer-les sonar, hem d’introduir el cordó pel dit polze i treure el cordó per la zona davantera i pujar-lo cap a la part davantera.
Així doncs, queda una part del cordó darrere els artells i l’altre part en el buit on comença l’ungla. Hem de tenir en compte quina castanyola ens posem a cada mà ja que són diferents. La que es col·loca a l’esquerre es diu ‘’mascle’’ i el seu so es greu, tot el contrari que la de la mà dreta, que fa els tons més aguts. Per a diferenciar-les, la de la dreta està marcada amb una o dues ratlles.

Després de tot, hem de prendre certes precaucions: no hem de deixar les castanyoles ‘’despullades’’ després d’haver-les utilitzat, sinó que s’han d’introduir a la funda, ja que són molt sensibles a qualsevol canvi d’ambient. Tant les temperatures extremes com la humitat són molt perjudicials i poden ocasionar esquerdes i trencaments.

Així que ja sabeu #flamencofans, si voleu venir a veure com es mouen les castanyoles, veniu a veure’ns al Palacio del Flamenco, el millor show de Barcelona de Flamenc!!