Flamenc, ball flamenc, flamenco, flamenco Barcelona, show in Barcelona, tradició, cultura espanyola, Espectacle flamenc, España, dança, ball, cant

L'origen del flamenc


Bon dia, #flamencofans! Avui tornarem al passat i cercarem els orígens del flamenc. El 'cante' i ball flamenc, tal com ho coneixem en l'actualitat, constitueix un dels símbols més característics de la cultura tradicional andalusa. Des de finals del segle XX, aquesta mostra cultural viu la seva màxima esplendor, gràcies a esdeveniments com el Festival de la Cançó a Córdoba o la Càtedra de 'Flamencología' a Jerez. Des de llavors, han sorgit dues tendències en el flamenc: la purista, l'essència de la qual és tradicional, i la renovadora, que segueix conservant l'esperit però amb elements innovadors.

No obstant això, curiosament els orígens del flamenc són parcialment desconeguts. La poca recerca fa que ens trobem amb diferents hipòtesis que suggereixen que el flamenc va tenir des d'influències àrabs, jueves i gitanes, fins a americanes i tartèssies. Per això, heu de tenir en compte que tots aquests vessants podrien haver constituït la matèria primera d'aquesta música, sense restar importància al flamenc com a senyal d'identitat gitana.

Us interessarà saber que existeix una absència de dades històriques des de l'arribada dels gitanos al segle XV fins a tres segles més tard. Aquesta falta d'informació situa els orígens a la fi del segle XVIII, amb Sevilla i Cadis com a bressols del flamenc. Va néixer com 'cante' en grups marginals provinents de pobles àrabs nord-africans i gitanos vinguts de l'est d'Europa. Per això, existeix una estreta connexió entre aquest art cultural i el folklore andalús i espanyol, a més de cants i balls populars i tradicionals com el romanç, la nadala, el 'bolero' o els 'fandangos'. No obstant això #flamencofans, heu de saber que a partir del segle XIX seran els gitanos els que difonguin el tablao flamenc i identifiquin la seva ètnia amb aquest 'cante'.

Espero que aquesta petita classe d'història del flamenc us hagi agradat. Si encara teniu curiositat, hi ha un altre post sobre l'etimologia de la paraula 'flamenco': El nostre ball Ara ja sabeu una miqueta més sobre aquest meravellós art, i podeu venir a veure una mostra d'ell al nostre sopar amb espectacle de flamenc a Barcelona. Que visqui el FLAMENC!